L-karnitin för viktminskning

L-karnitin har ökat populärt med fall med aktivt tillskott för: viktminskning, hjärnfunktion, träningsprestanda, cirkulation och återhämtning.

Vad händer om du inte använder den på rätt sätt? – Det är frågan som vi planerar att besvara.

Vad är l-karnitin?

L-karnitin är en naturlig förening tillverkad i kroppen och erhålls också i kosten genom att äta kött.

Medan webbplatser som WebMD kallar l-karnitin en aminosyra , är detta inte riktigt.

L-karnitin är tillverkad av aminosyrorna L-lysin och L-metionin, men den anses i sig vara en kvartär ammoniumförening.

Vi anser inte att det är en aminosyra genom funktion heller. Istället ser vi på L-karnitin som en metabolisk samfaktor som liknar CoQ10 och / eller äppelsyra som deltar i cellulär metabolism.

Vad gör L-karnitin exakt?

Som vi nämnde ovan, deltar L-karnitin i cellulär metabolism genom att underlätta transporten av fettsyror inom varje cells mitokondrier. Det betyder att L-karnitin behövs för att effektivt metabolisera kalorier.

Att gräva djupare, L-karnitin är också nödvändigt för att upprätthålla ko-enzym A (en energikälla som används under träning). Det betyder att L-karnitin är nödvändigt för att utöva ditt svåraste och därmed bränna fler kalorier.

Som du kan förvänta dig kommer en kropp som är uttömd av L-karnitin inte att fungera så bra.

Vad gör de 5 olika typerna av l-karnitin?

Det finns mer än bara en typ av kompletterande L-karnitin, och alla har olika användningsfall. Här är en översikt av varje L-karnitintyp.

1. L-karnitintartrat

L-karnitintartrat är den vanligaste formen av kompletterande L-karnitin. Det absorberar lätt, mättar muskelvävnad och är kostnadseffektivt. Idrottare kan dra mest nytta av denna form, eftersom långvarig träning kan leda till att karnitinaffärer tappas.

Resultaten från L-karnitintillskott hos idrottare inkluderar minskade markörer för muskelskada och förbättrad återhämtning. Men hos avancerade atleter som äter ordentligt har L-karnitin en mindre uttalad effekt eftersom deras kroppar redan är självoptimerade för L-karnitinproduktion.

2. Acetyl-L-karnitin (ALCAR)

Acetyl-L-karnitin är den näst vanligaste formen av kompletterande L-karnitin. Vad som gör att acetyl-L-karnitin skiljer sig från L-karnitintartrat är att acetylversionen är betydligt mer användbar av hjärnan.

På grund av detta kommer du att upptäcka att acetyl-L-karnitin i många minnes- och fokustillskott och är extremt populärt i kosttillskott som tillgodoser åldersrelaterad kognitiv nedgång.

Även om viktminskningstillskott också ibland väljer ALCAR för sin “premium” -klass. Detta kan eller inte förbättra viktminskning över standard L-karnitintartrat.

3. Propionyl-L-karnitin

Propionyl-L-karnitin är en mer specialiserad form av L-karnitin, och vi anser att dess användningsfall också bör vara mer specialiserad.

Jämfört med L-karnitintartrat och acetyl-L-karnitin har propionylversionen en betydande blodförtunnande effekt som inte är kopplad till kväveoxid. Detta gör propionyl-L-karnitin attraktiv vid behandling för individer med hjärtsjukdomar, blodtrycksavvikelser och cirkulationsproblem. Även riskerar att bli en komplikation för dieters.

Hos idrottare kan propionyl-l-karnitin förbättra prestandan, men det är extremt dosberoende. För lite och ingenting kommer att hända, för mycket och effekterna kan vara negativa.

4. Ren L-karnitin

Många märken annonserar med “ren L-karnitin”. Vi har funnit att det verkligen inte finns en fri form av L-karnitin tillgänglig. Snarare är dessa rena L-karnitintillskott helt enkelt L-karnitintartrat.

5. D-karnitin

D-karnitin är den ineffektiva d-isomeren för karnitin. L-karnitin är å andra sidan den effektiva isomeren. Du behöver verkligen inte oroa dig för det, eftersom det inte finns något riktigt komplementmärke där ute och försöker sälja d-karnitin.

Men om du märker det i ingrediensavsnittet, bör du undvika det. D-karnitin saknar inte bara fördelarna med L-karnitin, utan det blockerar också naturligt L-karnitin från att användas.

Vilken typ av L-karnitin är bäst för viktminskning?

Trots L-karnitins utbredda användning finns det egentligen inte mycket klinisk forskning som studerar vikten av effekterna av denna ingrediens (hos människor). Från vad vi har funnit är L-karnitintartrat det föredragna valet för både viktminskning och förbättringar av träningsprestanda.

För viktminskning befanns L-karnitin vara effektiv i en metaanalys av 9 studier. Den övergripande slutsatsen var att L-karnitintillskott förbättrade fettmetabolismen men med tiden minskade effekterna.

Detta beror sannolikt på att kroppen justerar sig över tid för att möta sina egna L-karnitinbehov för att inse att kosten inte går någonstans.

För idrottare (och bantare som går på gymmet) ökar L-karnitintillskott muskelkoncentrationen av L-karnitin vilket positivt minskar uppfattningen av ansträngning. Det betyder att ditt träningspass kommer att känna sig lättare.

Något annat vi gillade i samma studie var en jämförelse av acetyl-L-karnitinnivåer mellan grupper som fick L-karnitintartrat och inte. De fann att både L-karnitin och acetyl-L-karnitin ökades genom att komplettera med standard och rent L-karnitintartrat.

Hur kan L-karnitin användas för viktminskning?

Alla positiva studier som vi citerade framför allt delade ett liknande doseringsprotokoll.

Det vill säga: ta cirka 2 gram L-karnitintartrat per dag, varje dag.

Resultatet?

Du bör bränna fler kalorier samt prestera och återhämta dig bättre med träning. Intressant nog kommer denna effekt att vara mest dominerande i början, eftersom med tiden din kropp kommer att anpassa sig till träning och öka sina egna naturliga lagrar av L-karnitin.

Vem ska ta L-karnitin?

Veganer är i synnerhet låg i L-karnitin på grund av en köttfri diet. Om du är ny på att träna lagrar din kropp sannolikt inte tillräckligt med L-karnitin för att tillräckligt bränna dina träningar. I båda dessa situationer kan L-karnitintillskott vara ett hjälpmedel.

Gräva djupare, om din lever eller njurar inte är de friskaste eller är under stress; då kan L-karnitin hjälpa. Majoriteten av kroppsframställt L-karnitin produceras i levern och njurarna.

Sammantaget kan, tillsammans med en progressiv diet och träningsprogram, L-karnitin vara ett anmärkningsvärt viktminskningshjälpmedel. Men om du förblir i ett tillstånd av kaloriöverskott och inte tränar – är det osannolikt att du kommer att uppleva någon nytta alls.

Finns det några risker med l-karnitintillskott?

Den enda risken som vi fann när det gäller L-karnitintillskott har att göra med att öka TMAO- produktionen hos vissa individer med specifik tarmflora. I grunden har köttätare som inte äter tillräckligt med grönsaker floror som försöker metabolisera L-karnitin till TMAO. Med korrekt diet är bakterierna gärna upptagna med friska fibrer. Detta är särskilt ett problem för alla med åderförkalkning eller härdning i artärerna.


Slutlig slutsats

Som ni ser har L-karnitin sina fördelar och nackdelar för viktminskning. På ena sidan kommer det inte att göra allt arbete åt dig. Men på andra sidan kan det förbättra de ansträngningar du redan gör.

Så för att svara på vår ursprungliga fråga: om du bantar och tränar, bör daglig L-karnitintillskott på cirka 2 gram ha effekt. Detta kommer att bli mer uttalat baserat på mer träning du utför, eller om din kost i allmänhet saknar kött.

FDA-överensstämmelse

Informationen om BWSB har inte utvärderats av Food & Drug Administration eller något annat medicinskt organ. Vi försöker inte diagnostisera, behandla, bota eller förebygga någon sjukdom eller sjukdom. Detta innehåll delas endast för utbildningsändamål. Du måste konsultera din läkare innan du agerar på någon presenterad information på denna webbplats, särskilt om du är gravid, ammar, tar medicin eller har ett medicinskt tillstånd.

Mundify
Login/Register access is temporary disabled
Jämför artiklar
  • Total (0)
Jämföra